Image
Učitavanje

Posveta crkvi

Crkvu Rođenja BDM u Ruščici posvetio je tadašnji nadbiskup i metropolit Marin Srakić 20. lipnja 2010. za vrijeme župnika Antuna Farkaša. Tada je između ostaloga rekao: “Ova crkva ne nosi ime jednog čovjeka, nego jednog naroda, a to ste vi. Osim što je spomenik kulture ona ima mnogo više značenje, jer je hram - mjesto gdje je Bog na poseban način prisutan”. Tada su u oltar crkve ugrađene moći bl. Alojzija Stepinca. Posveti je prethodila vanjska i unutarnja obnova crkve.

Filijalnu crkvu Sv. Nikole biskupa u Gornjoj Vrbi posvetio je nadbiskup i metropolit Đuro Hranić 28. rujna 2014. Slavlje je održano pod geslom „Staro uminu, novo, gle, nasta!“ Tom prigodom, nadbiskup je pojasnio suštinu posvete crkve: “I dok krsnom – blagoslovljenom vodom škropimo, te krizmanim uljem mažemo zidove i oltar ove crkve, dok na oltaru izgara i prema nebu se kao znak našeg prinošenja Bogu diže kad tamjana, posvijestimo si činjenicu da je tom istom krsnom vodom i tim istim krizmanim uljem bio okupan i preporođen te pomazan i posvećen svatko od nas. Mi smo najprije Crkva. I to pisana velikim slovom, mi smo posvećeni i pomazani sinovi, i po nama, po našem okupljanju u ovoj zgradi ona dobiva svoje ime: ‘crkva’ pisana malim početnim slovom.” U oltar su tada ugrađene moći sv. Leopolda Mandića. Posveti crkve prethodila je obnova od temelja i znatno proširenje crkve.

Današnji župnik je Mario Lešić, kojemu je ova župna zajednica povjerena u listopadu 2020. Red đakonata primio je 30. listopada 2011., a prezbiterata (svećeništva) na sv. Petra i Pavla 2012. u Đakovu. Kapelansku službu vršio je u župi Sv. Josipa Radnika u Osijeku te u župi Sv. Ćirila i Metoda i Bl. A. Stepinca u Vinkovcima. Nakon službe župnog upravitelja u Podcrkavlju, dolazi na službu župnika u ovu župu.