Image
Učitavanje

MINISTRANTI

Poziv je Božji dar. Ima ga svaki čovjek, svaka osoba, ali najvažnije je prepoznati ga. Svi smo pozvani služiti Bogu svatko po primljenim darovima i onako kako najbolje znamo. Ministriranje je isto tako poziv koji osjećaju oni koji žele pomagati svećeniku prije svega u Misi, a onda i izvan nje. Riječ ministrant dolazi od latinske riječi „ministrare“ što znači služiti, posluživati.

U svakodnevnim razgovorima ta riječ prvenstveno označava osobu koja pomaže i poslužuje kod oltara. Ministranti su, dakle, vjernici, mladi ili odrasli kršćani, koji tijekom svete mise i drugih bogoslužnih obreda pomažu (poslužuju) svećeniku. Ministrant uvijek mora imati na umu vrlo bitnu stvar: služeći svećeniku služi najprije Bogu, a onda i svemu narodu.

U našoj župi ministranti se okupljaju i na svojim susretima učeći o različitim temama koje dotiču ministrantsku službu (o liturgijskim knjigama, ruhu, euharistiji, služenju kod obreda… kao i o vjeronaučnim temama). Kroz razgovor, igru i kvizove nastoji se produbiti vjeru i duhovnost.