Image
Učitavanje

Svečano blagdansko slavlje u filijalnoj crkvi Sv. Nikole biskupa predvodio je vlč. Drago Marković, kancelar Nadbiskupijske kurije u Đakovu, koji je prvo puta u toj crkvi predvodio misu. Uz župnika Maria Lešića koncelebrirao je vlč. Branko Vincetić, a slavlje je pjevanjem uveličao crkveni zbor predvođen župljankom Doroteom Mioč.

Na početku homilije vlč. Marković je posvjestio kako Riječ Božja ususret dolazi prvotno onima koji su otvoreni za njegovu poruku spasenja i ohrabrenja te kako Bog intervenira uvijek konkretno.

Za primjer je stavio sv. Nikole, koji je živio u 3. s prijelazu na 4. stoljeće. Ocrtavajući njegov život i djelo naglasio je kako je on dobro znao istinu o sebi, o Bogu, o Isusu, bio neustrašiv, hrabar, borac za istinu i pravdu, skroman, nenavezan na imanje, izvanredni čovjek osjećaja za druge i ljubavi prema potrebitima…

„Njegov humanizam, altruizam bio je duboko ukorijenjen u toj činjenici da je znao razumjeti logiku evanđelja. Da nije tek folklorno ili tradicionalno pripadao Kristu, nego egzistencijalno i posvemašnje, potpuno. Tu je crpio više i dublje motive zašto i kako pomoći braći i sestrama u potrebi, dobivao neprestane impulse domišljatosti kako biti kreativan, kako zahvatiti dublje u zdenac koji neće presušiti… Vrijeme sv. Nikole je davno prošlo. Naše je vrijeme ovo koje nam je dano na raspolaganje za domišljatu i kreativnu ljubav, vrijeme u kojem moramo ispovijedati pravoga Boga, častiti njegove svete, prepoznati u drugima lice Isusa Krista…“, rekao je uz ostalo propovjednik o sv. Nikoli. Svoju je homiliju završio molitvom Milosrdnome Gospodinu da poput sv. Nikole zračimo nešto od njegove dobrote, da se ljudi već u našoj nazočnosti osjećaju obogaćenima, darovanima i ohrabrenima, te brinemo jedni za druge.

Župnik Lešić zahvalio je predvoditelju Markoviću na poticajnim i ohrabrujućim riječima, a svojim župljanima poručio da im sv. Nikola bude poticaj kako biti oruđe u kojem se Bog proslavlja i na svoj način intervenira u ovome svijetu.

Na kraju mise u crkvu je stigao i sveti Nikola koji je darivao dječicu. Ika